Sunday, May 15, 2011

[PictoTuto] : China Painting Effect

assalamualaikum.

ni percubaan pertama aku buat tutorial photoshop.
sekadar nak mencuba.
oh, tentu kamu-kamu semua pening tengok content yang ada dalam belog aku ni kan?
haha. maaf laa ye. aku memang campur adukkan semua jadi satu.
satu lagi, tuto ni dalam english oke :')

letscheckout ----------------- China Painting Effect.

Before

After



STEP 1
Image > Adjustment > Shadow Highlight


Shadow Amount: 100  ||  Highlights Amount: 0 > OK

STEP 2
Choose Filter > Stylize > Find Edges


STEP 3
Choose Edit > Fade Find Edges

STEP 4
Change the Mode into Luminosity. Reduce the Opacity slider until you happy with the result. For mine, I use 30 to this image. 


Final result

selamat mencuba :')

notahujungkaki: tiba-tiba rajin pulak nak buat tutorial ni. hehe :') eh, kalau sudi, buat laa jugak ye. tentu-tentunya hasil aku buat ni tak secantik yang asal. but just try it!

3 comments:

GaRy™ said...

wah...nak buat gak.... tapi x der photoshop.....

~::KUYA HARIS::~ said...

@gary

owh..cuba carik dalam ternet.tentu ada :')

tiQz said...

photoshop ni best giler... mcm2 effect leh buat... appearance seseorg pun boleh di edit... hehhe...