Monday, May 16, 2011

[PictoTuto] : Coloring Effect

assalamualaikum.

entri kali ni aku tunjukkan satu photo editing yang simple.
step sangat mudah dan tak berjela.
kita main dengan color-color :')
macam biasa, tutorial dalam english ya!

letcheckout --------- Coloring Effect.

Before

After



STEP 1
Choose Image > Adjustment > Hue/Saturation. 

Hue: 0  ||  Saturation: -70  ||  Lightness: 0  

STEP 2
Creat a new layer and set it to Soft Light blend mode. Choose a 48px hard brush and paint a new layer. You can choose colors you like.


STEP 3
Go to Filter > Gaussian Blur > 90 pixels


final result

selamat mencuba :')

notahujungkaki: kalau tutorial yang dibuat ni agak memeningkan kepala, sila bagi tahu oke. boleh laa aku perbaiki cara panyampaian tu. oh, dalam kepala asyik terfikir bila agaknya nak balik. huhu @____@** sangat penat menjalani Amalan Kejuruteraan ni. God!

4 comments:

soooooour said...

cm best je....nk try ar t..tq...

honey skinny said...

tuto cut pix ikot part mane yg kite nk jek boleyh x?... huhu

~::KUYA HARIS::~ said...

@sooooour

jom try :')

~::KUYA HARIS::~ said...

@honey skinny

boleh aje. ni sebagai guide aje. ikot kreativiti :')