Monday, March 14, 2011

Banyaknya Barangan Kegunaaan Harian Mengandungi Bahan ITU!OMG.

Baru balik dari kelas+mengantuk toksah nak cakap=mau tidurrr xD tapi aku masih lagi sempat membuka blog dan mengupdate something kat sini.dulu kan kan,pernah timbul isu barangan tak halal.ingat tak?ingat tak?aku pon bukan tahu sangat makanan-makanan yang mengandungi unsur-unsur tak sepatutnya ni hingga boleh dikelaskan sebagai HARAM!OMG!!rupanya banyak nya yang aku tak tahu!wuwuu..selama ni aku main hentam aje makan asal sedap dan ada logo HALAL*logo halal yang sepatutnya okeh ;)*


kat sini aku senaraikan barangan-barangan yang dikatakan mengandungi bahan ITU ---> *credit to missweet kerana dah bagi kebenaran untuk menciplak content blog beliau.hehe xD aku ni penciplak berwibawa tau.haha xD mintak izin dulu before ambil content*


>Senarai Barangan yang Mengandungi Lemak ITU
1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
3. Ajinomoto ( Thailand )

4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
5. Semua tauhu buatan Orang Cina

6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
7. Sabun FAB berbuku

8. Lobak Jeruk
9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
10. Krim Muka Hazeline Snow



>Senarai Barang Yang Mengandungi Gelatin (Kulit ITU,Uri dan Binatang Yg Tidak Halal)
1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
3. Daging Burger Import
4. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
5. Kasut Bola Jenis ‘ Gold Cup’
6. Berus Gigi Jenis ‘ Reach’
7. Mee Kering ( sanggol ) 
8. Semua sabun mandi yang diimport
9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
11. Have Pearl Cream
12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
13. Ubat Kurap buatan Org Cina
14. Beehon Segera Siam

15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
16. Sabun Mandi Yang Berminyak



>Senarai Barang yang Mengandungi Gelatin (Lemak ITU dan Binatang Tidak Halal)
1. Bosset Wine Gum
2. Dairy Milk Coklat
3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
4. Sugus Strawberry
5. Passer Doily Mixture
6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
7. Scothes Vikmin
8. Share Extra Atrenght

9. Black Current Jelly
10. Royal Gulaman & Decart Oranges
11. Valvis Gelatin
12. Sarung Kapsul Ubat
13. Ais Krim dalam bekas plastik
14. Gula-gula Fruities
15. Cake Mets Vilber Punch
16. Coklat Cake
17. Tepung Kastard Lady’s Choice
18. Semua jenis Jelly
19. Semua jenis gincu bibir
20. Keseluruhan Jenis Sheisedo
21. Lady’s Choice Jelly



>Senarai Barang Yang Mengandungi Alkohol dan Unsur-unsurnya
1. Barangan Avon dan keseluruhannya
2. Pewangi ketiak terutama jenama Vitalis da Concord
3. Minyak rambut Brylcream (hijau)
4. Racun serangga jenis spray seperti Sheltox,Baygon dan Mortin
5. Seluruh ubat batuk jenis sirap
6. Keseluruhan ballpen dakwat kering
7. Tonik bayi Grape Water


perghhh..sekali naik juling mata aku tengok senarai kat atas tu.uiii..cadbury pon ada dalam senarai!dah laa  aku suka makan coklat tu -,=* tapi bila aku pergi kat forum satu web ni,yang mana dibuka untuk komen-komen pasal barangan-barangan yang tersenarai kat atas tu,maka ada laa seorang komentar menulis begini --> korang tekan aje laa link ni.haha xD aku malas nak taip sebijik-sebijik xD


aku pon sebenarnya tak tahu nak cakap apa lagi dah.percaya atau tak,50-50*kalau laa aku ni boleh scan satu satu barang-barang yang aku nak beli,then lepas scan terus keluar alert halal ke tak,kan senang,kan kan xD*sekarang ni bukannya boleh percaya,promote-promote aje kata halal,tapi rupanya hampeh.jadi sebagai umat islam,kita kenalah peka dengan unsur-unsur yang ada dalam setiap barangan yang dibeli.setiap makanan yang masuk dalam tubuh badan ni mempengaruhi diri kita tau.kalau korang yakin dengan logo halal dan ramuan makanan atau barang tu,pakai ajelah,tapi kalau dah ragu-ragu maka jatuh haram benda tu!


thanks for reading this ;) peace!


notahujungkaki: alamak!aku perasan,entri kali ni berjela-jela dengan list.hehe xD layankan aje laa ye xD sekadar mengingati,kalau rasa ragu-ragu,toksah laa beli barangan tu ya! :) owhh..satu lagi ITU yang dimaksudkan di atas tu,dengan capslock tu adalah kerbau kaki pendek.tau apa binatang kerbau kaki pendek tu?haha..babi laa xD

4 comments:

mahizan maira said...

pheewwwiittt dah update blog..huhuhu..:D

~::KUYA HARIS::~ said...

pheeewwwiiittt kmbali.hehe ^^

miss shark said...

terima kasih cik kuya. saya mintak izin copy senarai barangan ni ya. nak bagitahu kat keluarga saya je :)

~::KUYA HARIS::~ said...

boleh aje missShark :)