Saturday, March 26, 2011

Kartun Dulu-Dulu-Masih Ingat?

aku ni gila dengan kartun*bukan bermakna aku gila tahu!cartoon addict xD* dari kecik sampai laa dah besar panjang,tabiat dan kesukaan aku terhadap kartun ni memang berleluasa.haha.cuma sekarang ni berkurang sikit pasal tak sempat nak mengadap hari hari pasal hari hari duk pikir exciment,projek,test-bla bla bla*tipu ni!haha.pasal aku akan curi jugak masa untuk tengok kartun,anime*

oke what kartun kartun hasil tangan anak tempatan :) storyline menarik,banyak pulak tu pengajaran yang diselit bersama.sesuai gila laa untuk tontonan kanan-kanak.ni kegemaran aku-kartun anak tempatan yang berjaya mendapat tempat dalam hati aku sejak aku kecik sampai sekarang -----> korang pernah tengok tak?

-usop sontorian ---> ni memang kegemaran aku gila ah.hehe :) masih terbayang-bayang usop, abu, dolah, singh. cerita pasal budak sekolah.then ada laa jugak budak nakal kat sekolah tu.lepas tu kan kan,aku selalu tunggu depan tv dan tak mahu tolong mak aku kemas rumah pasal nak mengadap cerita usop ni.haha xD

-anak anak sidek ---> siapa yang tak pernah tak tengok cerita ni?aku bukan setakat tengok aje cerita ni,tapi ada jugak beli komik dia.perghhh..layan beb!haha xD nakalnya misbun tu tak usah cakap.dapat pulak sekepala dengan alan.ajib pulak kesayangan hj sidek.aman dan adul pulak comel aje.hehe

-keluang man ---> 'dia bagai seorang pahlawan..menjadi pembela..pada yang kurang upaya' kan kan aku dah nyanyi lagu tema keluang man.haha xD *entah betul entah tak lirik tu.layan aje laa* yang ni pulak ala-ala batman kot.dengan topeng separuh.then ada sorang lagi kawan nama tiong man.hehe.orang gila pon boleh jadi hero tahu!xD layan jugak kartun ni.

-yokies ---> keluarga telur.semua bentuk macam telur.hehe.dorang ni ala-ala makhluk asing kot.duk dalam rumah bentuk separa telur.ahli keluarga semua ada enam orang *aku cuma ingat mamaYokies dengan papYokies aje.nama anak-anak telur tu,aku dah tak ingat.wuwuuu -,=** kartun yang sangat comel!juga mendapat tempat dihati kaki kartun macam aku .

-kampung boy ---> yang ni bukan kegemaran aku aje,malah parents aku pon minat sama.tambah-tambah kartun kampung boy ni ada kat dalam astro ceria,maka mak abah aku pon sesekali layan jugak laa menengok cerita ni.haha.aku paling suka tengok cikgu dorang.rambut dah macam sarang tebuan dan tinggi membukit.seronok cerita ni pasal menggambarkan suasana kehidupan kat kampung.best ah! xD

-kacang ---> bila tengok kartun ni,baru laa aku tahu nama beberapa jenis kacang yang before ni aku tak tahu.sungguh kasihan aku ni -,=* bukan setakat comel tapi menghiburkan.tambah-tambah kacang yang ada gigi arnab sebatang tu.haha.dah laa blur,kelakar pulak tu.xD ada kacang parang,kacang soya,kacang hijau,kacang kuda dan bermacam-macam kacang ada daaa.


sekarang ni semakin berlambak cerita kartun yang dihasilkan oleh anak tempatan contohnya macam upin ipin,bola kampung,aliff dan banyak lagi.yang terbaru boboi boy.tapi kan kan antara boboi boy dengan upin ipin,aku lagi layan upin ipin-budak kembar yang sangat comel dan bijak serta nakal.haha xD boboi boy pon boleh tahan juga*tak pernah tengok lagi,cuma dengar dari member -,=**


pernah jugak aku tanya kat adik bongsu-acap pasal kartun-kartun kegemaran sepanjang hayat ni.aku tanya macam ni 'adik,tahu tak cerita katon usop sontorian?' dia jawab 'apa tu kak?' then aku tanya lagi 'katon anak-anak sidek?' dia pandang aku,muka blurrr dan berkata 'atok sidek ada buat katon ke?tak pernah tahu pon' adoiiiaiii..boleh pulak tanya macam tu -.=* memang pon dia tak tahu pasal dia tak pernah tengok dan kat tv tak ada ulang kot.kalau ada,aku laa penonton tegar tu.haha xD *atok sidek tu jiran depan rumah nenek aku*

terima kasih baca entri ini :)

notahujungkaki: sepupu aku pernah tegur,dia kata 'kau ni asyik layan katon jepun,katon mat salleh aje.tak pernah pon aku nampak kau layan katon melayu'.hah..sekarang aku dah bongkarkan rahsia yang aku pon layan jugak katon melayu tahu!bukan setakat mengadap anime or katon omputeh tu oke -,=* *sememangnya aku suka gila tengok katon.sampai sekarang,masih melekat.haha xD the most feberet is anime!haha xD digimon,dragon ball,bleach,ultraman,ect* -ada masa nanti aku nak buat review pasal anime kegemaran aku laa.nak tengok ada tak yang geng anime macam aku xD

23 comments:

IJAT360 said...

haha...baru teringat karton yokies..papa ngan mama yokies tu..nanti ade biawak datang..tenkiu..^_^..yang lain semua ingat

~::KUYA HARIS::~ said...

@ijat360

XD famili yokies tu gila comel kan kan XD hehe.btw,thanks drop here :)

afiqazizan said...

kampung boy my faveret kartun..haha.

miss shark said...

hehehee..samalah. dulu kalau tak tengok anak2 sidek and usop santorian tu rasa tak lengkap hidup ni. hohoho

~::KUYA HARIS::~ said...

@afiqazizan

me toooooo ^^ suka ah.ada tuh kan kan mat selamba berkain pelikat.hoho ^^ sempoi beb!! XD

~::KUYA HARIS::~ said...

@miss shark

aitttt...tak tido lagi ke missShark.hehe ^^ mekasih singgah sini.

tuh laa.kalo tak tingok katon tu,macam tak best aje hidup kan kan.kan best kalo skrg disiar balik.skurang2nya bdk2 skrg boleh enjoy tingok katon2 nih cam kita2 kan kan :)

*berjela menaip.hehe xD*

aQim said...

msa ni zaman skola renda lagi kot. komik ank2 sidek dulu wajib bli kot.haha

afiqazizan said...

haha taw xpe..fiq ingat lgi episod2 cite kampung boy kat tv..mcam episod gerhana bulan la,bola sepak la dgn mak mat menang competition memasak..psl kuih bengkang..haha.

~::KUYA HARIS::~ said...

@aqim

:) suka kot kumpol komik2 tuh.baca byk kali pon tak jemu.XD addict gila.hehe.

btw,thanks for drop here aqim :)

~::KUYA HARIS::~ said...

@afiqazizan

hehe ^^ kuat sungguh memori fiq XD sy dah tak hengat dah.kalo tengok blek,baru hengat ^^ yg simpan dlm long term memori ni tang rambut cikgu cam sarang tebuan.haha XD

Nurul Syuhada Bt Hasri said...

aku kecik2 dah layan CSI dgn National Geography.....

heee...

~::KUYA HARIS::~ said...

@nurulSyuhada

wahhhhh..hebat ah.hehe ^^ eh,tuh pon rncgan peberet kita tuh XD

LennMommaChubby said...

Minat sangat kartun USop Santorian. Episod yg paling sy tak lupa " Kartini Selamanya"... ^^ Best...

Jendela Hati said...

as salam kuya haris... anak2 sy dulu paling suka kartun kacang dan kg boy... dulu kartun kacang start masa nak bukak puasa... dorang ralit tgk tv, ibu ralit mencekik hehehe

~::KUYA HARIS::~ said...

@lennMommaChubby

:) sama laa.peberet sepnjg zaman kowt.hehe

~::KUYA HARIS::~ said...

@jendelaHati

sy pulak sebgai anak2 sgt suka tengok ceta tuh.hehe ^^ btol2.mmg ralit sampai mak bising pasal tak mandi lagi dah ngadap tv.hehe :)

aniswany said...

waaa suka3...katon tu suma best2.mana nk dpat dah skang nih kan =.=

~::KUYA HARIS::~ said...

@aniswany

wuwuuu -,+* tahu tkpa.rindu gila ah nak layan suma katon2 tu =.=

mahizan maira said...

aku suka tengok anak2 sidek,keluang man,yokies dan juga kacang.

~::KUYA HARIS::~ said...

@mahizan maira

:) best kan kan katon2 tuh.i loikkkeeee XD

pRiNCe said...

nice...entry...:)
thnx tau datng melawat...:)

awak dah join contest cabutan bertuah kat blog sy??

~::KUYA HARIS::~ said...

@prince

thanks for drop here :)

ada cntest eah???nanti sy dtg.hehe ^^

Anonymous said...

saya pun suka tgk kartun2 melayu mcm kacang,usop sontorian,anak2 sidek,keluangman dan semua citer kartun melayu la senang ckp..kartun lain suka tgk kickers,daddy long legs,tom sawyer,fairy tails ,dll...feveret kartun smpai skrg..hihi