Monday, March 28, 2011

Tak Ada Electronic Games,Inilah Games Kita

tiap kali memikirkan zaman kecik kecik,banyak gila kenangan best-best.aku boleh senyum sorang-sorang bila otak ni tiba-tiba rewind ke masa kecik-kecik.kalau diingat balik,aku ni sangat nakal laa.dah laa geng dengan budak-budak lelaki aje,maka bila main game,memang dalam dorang punya circle laa*pernah jugak aku ajak dorang main masak-masak,main mak abah,tapi hampeh!!gamaknya aku mengidam kot nak main game tu.terpaksa laa join budak-budak jiran yang pompuan tu -,=**

ni aku nak share dengan korang permainan kegemaran aku.rasanya antara korang yang sedang baca entri ni,pernah kot main permainan ni.silap-silap addict lagi.haha xD mungkin jugak ada permainan dan aktiviti yang aku main dan buat masa kecik-kecik ni tak pernah pon korang dengar atau main,kan kan.haha xD

-baling selipar ---> gila peberet ah game ni.paling best kot disamping melatih diri menjaga stamina*pasal banyak lari*then susun strategi macam mana nak dirikan balik selipar-selipar tu.haha xD peraturannya,kalau pihak lawan lempar selipar,pulak kena kat ahli kumpulan kita,maka secara otomatik terkeluar.bila kita akan diisytiharkan menang?bila kita dapat susun selipar-selipar tu,dan biarkan benda tu berdiri-tak jatuh.yeahhh...menang laa tuh.haha.*pernah aku kena baling dengan selipar time tengah khusyuk susun selipar.perghhh..sekali toinnkkk dusyumm kat kepala gwa beb!*

-guli --->bila main game ni,boleh kaya woo!kaya dengan guli.haha.permainan simple gila kot.buat bulatan then letak laa guli kat tengah-tengah bulatan tu.lepas tu baling laa guli yang kita ada,mesti kena kat guli dalam bulatan tu.bila kena dan guli tu melantun keluar,maka guli tu kita yang punya.time aku main,aku juara.haha xD padahal geng yang main tu semua geng lelaki beb.terer tak gwa?xD

-pancing semut ---> yang ni aku gerenti korang tak pernah main,kan kan?haha.permainan yang dipelopori oleh dak kasim pendek,satu geng dengan aku.sebelum dapat habuan,kena laa carik rumah semut dulu.mangsa adalah semut hitam yang besar-besar tu.rumah semut hitam ni senang aje nak carik.tengok aje kat tanah,then nampak ada lubang-lubang kat situ,hah,tu laa rumah semut hitam*teori dak kasim pendek* lepas tu masukkan laa hujung lidi tu kat lubang semut,tunggu sekejap.bila dah lidi tu goyang-goyang,tarik laa keluar.kompom ada hasil.haha.lepas tu boleh laa bertanding siapa paling banyak dapat pancing semut xD

-lastik burung ---> ni selalu jugak aku main.lastik burung guna batu.bunyi macam zalim aje kan kan.alah.. korang pon pernah jugak kan kan lastik burung.haha xD aku tak pernah lepas lastik melastik ni.lari jauh dari sasaran aje -,=*

-mandi sungai ---> gila seronok laa aktiviti ni!wakakaka xD masa kecik-kecik mana kisah mandi sama-sama walau member tu lelaki.haha.open gila kot xD ada satu masa tu,aku kena kejar keliling rumah dengan abah bila dia dapat tahu aku pergi ikut dak mail,dak ajib,dak kasim pendek,dak apis mandi sungai.wuwu..mencicit-cicit aku lari waktu tu.salah aku jugak pasal curi-curi keluar semata nak join budak-budak tu mandi sungai -,=* tak dengar cakap abah.kan tak pasal-pasal aku dikenakan hukuman tak boleh keluar main selama seminggu.wuwuu -.=* macam penjara beb!!


sebenarnya banyak lagi games yang aku nak share macam permainan teng-teng,galah panjang dan banyak lagi tapi sebab dah berjela sangat entri ni,maka aku stop aje laa.hehe.bukan apa,aku kan hanya share games yang aku suka gila main.haha xD sekarang ni jarang budak-budak main permainan ni.tradisional kot.entah-entah dorang tak tahu pon -,=* ruginya laa mereka ni.asyik mengadap games elektronik aje.apa pulak permainan kegemaran korang masa kecik-kecik?ada persamaan tak? xD

terima kasih baca dak ex-tomboy punya entri :)

notahujungkaki: permainan kita dulu-dulu lebih banyak explore dunia luar.iya laa..mana tak explore,macam lastik burung tu,mahu sampai hutan belantara kita redah.explore laa tu kan kan :) share laa pengalaman kita main semua games ni dengan budak-budak sekarang.bukan apa,sekurang-kurangnya biar laa dorang tahu jugak ke extreme-man games kita ni.haha xD peace! *maap,entri berjela.jangan bosan ya =.=**

12 comments:

miss shark said...

yeah... sekarang dah tak jumpa sgt bebudak main games macam ni.asyik ngadap PSP je kott..

~::KUYA HARIS::~ said...

@miss shark

tahu takpa.wuwuuu -,=* permainan yg tak kuar peluh langsung XD

diera cikimon said...

aku main baling selipar je.pancing semut mmg xpenah dgr la pulak.huhu

~::KUYA HARIS::~ said...

@diera

haha ^^ games tu aku aje penah main,hehe XD

~eZmALiZa~ said...

haha...dulu mase kecik2 ezma suke men masak2....abes rumput depan uma ezma cabut wat sayur...hahaha... :D bile dah togel rumput, mak mara sbb cabut rumput buatan sendiri...ekekekeke... :P

~::KUYA HARIS::~ said...

@ezmaliza

hehe ^^ best laa dpt main camtuh.sy tak rajin sgt main masak2.wuwuuu..pasal geng ngan lelaki.so..dorang mana nak layan main benda alah tu.huhu ^^

btw..thanks sudi drop sini :)

hoyahadis said...

memang best bila terkenang balik zaman kecik-kecik dulu..rindunye..mcm nk jd kecik balik..hu..hu..pling sye suke main baling selipar,galah panjang, bola beracun,lompat getah.paling best sekali p tangguk ikan kat parit..dulu perit kecik pun airnye suci bersih tk banyak sangat kuman..(^_^)
*jutaan terima kasih ye follow..(^_^)

~::KUYA HARIS::~ said...

@hoyahadis

:) sama laa.games peberet tuh XD

btw..thanks sudi folow sini ya :)

cik ziqa said...

oyee..oldskoll punye prmainan...

rindu mahu terjun sungai ~ heee

~::KUYA HARIS::~ said...

@cik ziqa

yaaaa XD mmg olskoll laa.hehe ^^

Jendela Hati said...

kuya, susah nak nampak bebdk main menan nie sbb dok ralit tgk astro ceria je hehe

~::KUYA HARIS::~ said...

@jendela hati

hehe :) mmg pon.kalo tanya games2 ni kompom blurrrrr -.=*