Saturday, April 23, 2011

5 Perkara Yang Kita Mahukan Dan Kita Berusaha Untuk Mendapatkannya.

ini entri sederhana laju.
mari baca dan renungkan.
lima perkara semua kita mahukannya dan kita usaha untuk mendapatkannya.

1. wajah yang cantik --- solat subuh
2. duit yang banyak --- solat zuhur
3. kesihatan yang baik --- solat asar
4. anak-anak yang cerdik dan berjaya macam kita --- solat maghrib
5. tidur yang nyenyak tanpa gangguan --- solat isya'

senang aje nak dapatkan 5 benda yang memang dikejar-kejar kat dunia ni.nak cantik rupa wajah tu,berseri-seri,jangan tinggal solat subuh.nak duit yang banyak,rezeki selalu ada?solat zuhur jangan ditinggalkan.macam tu jugak yang lain.hanya 15 minit setiap hari tapi ganjarannya,sangat besar.

Kata Nabi Muhammad S.A.W; siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak . ( Sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat )

'Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.' Surah Al-Baqarah ayat 286.

picto  || tak ada kaitan.saja letak sebab danbo ni cool :')

terima kasih baca entri ini :')

notahujungkaki: hanya dengan menunaikan solat lima waktu tu,dah boleh dapat perkara-perkara kat atas.senang,kan kan?:') *solat tu wajib.tiang agama.kalau bukan kita yang tegakkan agama sendiri,siapa lagi,kan kan :')* dear my darling,jijin---thanks darl coz bagi aku copaste note ni :') i ubah sikit-sikit tau.hehe xD peace!

17 comments:

cik nurussalwa said...

=) nmasyeh berkongsi info..
jum solat~ baru hidup berkat..

~::KUYA HARIS::~ said...

@cik nurulsalwa

anytime :')

miss shark said...

ya, itulah ganjarannya. tapi kena juga pada niat. kalau niat kita lillahi ta'ala, insya Allah, ganjaran tu milik kita :)

faiz said...

mmg besar kebesaran solat 5 waktu ni..

~::KUYA HARIS::~ said...

@miss shark

insya Allah :') niat kena betol :')

~::KUYA HARIS::~ said...

@faiz

ramai tg tahu kebesaran solat 5 waktu ni,tapi ada juga yg tinggal2 kan kan.

Alin said...

solat memang berkat :)

~::KUYA HARIS::~ said...

@alin

yes..thats right! :')

miss lyzeer said...

i really love this entry...good job =)

~::KUYA HARIS::~ said...

@miss lyzeer

thanks :')

amny said...

amni nak duitt...($__$)

~::KUYA HARIS::~ said...

@amny

wah..siap kuar simbol $$$$ tuh.haha XD

Syuxer said...

info yang bagus..:)..memang benar rasulullah s.a.w. kata tuh..

afiqazizan said...

nice entry..pasni saya nak pastikan saya tak tinggal untuk menunaikan solat.

afiqazizan said...

nice entry..pasni saya nak pastikan saya tak tinggal untuk menunaikan solat.

~::KUYA HARIS::~ said...

@syuxer

sekadar berkongsi :') sharing is caring right :')

~::KUYA HARIS::~ said...

@afiqazizan

alhamdulillah..niat mesti betol tahu.:')