Monday, April 25, 2011

Beratnya Tanggungjawab Lelaki.Istimewanya Wanita Di Sisi Allah.

lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri bila dah baligh.
manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.
lelaki yang dah berkahwin kena tanggung dosa sendiri,dosa isteri,dosa anak lelaki yang belum baligh,dosa anak perempuan yang belum kahwin.

berat,kan?

hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya.
sekiranya dia tak menjalankan tanggungjawabnya,
maka berdosa baginya terutama anak lelaki yang tua.
manakala perempuan tidak,perempuan hanya perlu taat kepada suaminya.

isteri berbuat baik,pahala dapat kepadanya.
kalau isteri buat benda tak baik,
macam tak menutup aurat dengan sempurna,
dosanya ditanggung oleh suami.
beratkan?

suami kena bagi nafkah pada isteri.ini wajib,tapi isteri tidak.
tapi isteri boleh bantu ringankan beban suami.
haram bagi suami bertanyakan pandapatan isterinya.
apatah lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izinya.

banyak yang lelaki kena tanggung,lebih-lebih lagi bila bergelar suami.
kalau nak dibayangkan beratnya,
dosa-dosa yang perlu ditanggung seperti gunung dan semut.

sebab tu menurut kajian,nyawa orang perempuan lebih panjang berbanding lelaki.lelaki mati cepat sebab dah tak larat nak tanggung  beratnya dosa (sekadar pendapat sendiri)

wanita --- auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki;perlu minta izin suami kalau nak keluar rumah;saksinya kurang berbanding lelaki;perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak;perlu taat kepada suami tapi suami tak perlu taat padanya,cuma suami kena laa consider sikit;talak terletak ditangan suami;wanita kurang beribadah kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

permata,berlian  ||  kecil tapi sangat berharga.sangat disayangi,disimpan rapi dan dijaga dengan baik.

pernahkah kita tengok sebaliknya?

---benda yang mahal harganya akan dijaga,dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat.
---sudah pasti permata tidak akan dibiar bersepah-sepah,bukan?
---wanita perlu taat kepada suami tapi suami wajib taat kepada ibunya 3kali lebih utama daripada bapanya.
---bukankah ibu adalah seorang wanita?
---wanita menerima harta pusaka kurang dari lelaki,tapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suami,manakala suami perlu menggunakan harta pusaka itu untuk menyara anak dan isteri.
---wanita perlu bersusah payah untuk mengandung danmelahirkan anak,tapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan,malaikat dan seluruh makhluk Allah dimuka bumi dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil.
---seorang wanita boleh masuk pintu syurga melalui mana-mana pintu syurga yang disukainya cukup dengan empat syarat sahaja -- sembahyang lima waktu;puasa di bulan ramadhan;mentaati suami;menjaga kehormatannya.

seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tapi wanita jika taat kepada suami serta menunaikan tanggungjawab kepada Allah SWT akan turut menerima pahala seperti pahala orang berperang Jihad Fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

sayangnya Allah pada wanita!

thanks reading this :')

notahujungkaki: terlalu banyak keistimewaan seorang wanita.juga betapa beratnya tanggungjawab seorang lelaki.renung-renungkan dan selamat beramal :') *thanks to ~like sampai lebam~ yang sudi berkongsi ilmu ni :') jom baca artikel menarik kat situ!* peace!

14 comments:

miss shark said...

seindah hiasan adalah wanita solehah.

cik kuya, thanks to share this. dan juga ~like sampai lebam~ tuh :) dalam facebook kan?

~::KUYA HARIS::~ said...

@miss shark

:') berkongsi ilmu.

haah.kat fb :') moh laa kita like ~like sampai lebam~ tuh reramai.hehe..copaste dari dia :)

Farhana Jafri said...

tnggungjwab llaki berat sgt.. thats y la dorang kne jadi org yg berhemah.. org yg brguna.. thanks sharing :D

jemput singgah ANASAURUS :)

Alin said...

sbb tu lelaki ini ssh nak masuk syurga tapi plg ramai dlm syurga adalah lelaki juga :')

amny said...

thnx sharingg....^^

setuju ngn miss shark katakan tuu...

Alya EsprĂ©zzo ✿ said...

cakk cakk..hehe blogwalking dari kelab blogger abg ben ! jom vote abg ben kat sini :)

http://alyaesprezzo.blogspot.com/2011/04/vote-ben-ashaari.html

MiSzy DiaN said...

senang utk seorang perempuan masuk ke neraka dan mudah juga utk menarik lelaki ke dlm neraka..

nice info :)

~::KUYA HARIS::~ said...

@farhana jafri

tats right!hehe ^^ tak moo la sambil lewa,kan kan :')

~::KUYA HARIS::~ said...

@alin

haah.ustaz pernah jugak kasi tahu cam tuh :')

~::KUYA HARIS::~ said...

@amny

sharing is caring darl.hehe :')

~::KUYA HARIS::~ said...

@alya esprezzo

dah vote da.btw,gud luck ya :')

~::KUYA HARIS::~ said...

@miszy dian

yep.u're right :')

btw..thanks drop here :') dtg laa lagi ya.hehe

FurBall said...

time kasih share benda nih..aku nak share dalam fb!!~_~

~::KUYA HARIS::~ said...

@furball

sharing is caring.hehe ^^